Kuchnia

ciasta

Nalesniki orkiszowe z musem truskawkowym i serkiem mascarpone
Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
2 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na odrobinie oleju rzepakowego. Przepis na około 8-10 naleśników o średnicy 24 cm.

Nadzienie i mus:

opakowanie mrożonych truskawek
250 gr serka mascarpone
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2-3 łyżki przegotowanej wody


Mrożone truskawki mielimy w blenderze razem z cukrem trzcinowym. Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy serek i mieszamy na gładką masę. Do drugiej części dodajemy wodę i mieszamy do otrzymania konsystencji musu. Masą serową smarujemy naleśniki, zawijamy i polewamy musem truskawkowym. Od razu podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation