Kuchnia

mięsne

bistro mama: Pastisio - grecka zapiekanka


250 g makaronu rigatoni (waga przed ugotowaniem)
600 g mięsa mielonego (wołowego lub wołowo-wieprzowego)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki oliwy
kilka gałązek świeżego tymianku (może być też suszony)
sól i pieprz

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebulka jest lekko złota, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, smażymy krótką chwilę i dodajemy mięso mielone. Trzymamy na dość wysokim ogniu, aż mięso zacznie brązowieć. Dodajemy posiekany świeży tymianek (lub suszony). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu układamy połowę makaronu, na makaron dajemy mięso i przykrywamy go pozostałym makaronem.

sos beszamelowy:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 szklanki zimnego mleka
200 g startego żółtego sera
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
Masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę i chwilę razem podsmażamy. Wlewamy mleko i ciągle mieszając (aby nie powstały grudki) doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Do gorącego sosu dodajemy 2/3 startego żółtego sera i razem mieszamy.

Na zapiekankę wylewamy beszamel i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. na 30-35 minut. Po upływie połowy czasu posypujemy zapiekankę pozostałym żółtym serem i zapiekamy, aż ser się zarumieni. Podajemy z ulubioną sałatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation