Kuchnia
ciasta
Domowe żelki - Przepis
Żelki z soku owocowego
Składniki:
100ml dowolnego soku owocowego
6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
1- 2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru (mniej lub więcej do smaku)
Sposób przygotowania:
Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać sokiem owocowym i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
Gdy żelatyna napęcznieje, dodać sok z cytryny i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.
Żelki z syropu owocowego
Składniki:
50ml syropu owocowego
50ml wody
6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
1- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną wodą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści. W drugim garnuszku podgrzać syrop z sokiem z cytryny. Gorący syrop połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.
Żelki herbaciane
Składniki:
100ml zaparzonej czarnej herbaty
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
Sposób przygotowania:
Herbatę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną herbatą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.
Żelki colowe
Składniki:
100ml odgazowanej coca- coli
1 łyżka cukru
6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
Sposób przygotowania:
Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać odgazowaną coca- colą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.
Żelki z galaretki
Składniki:
1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku
100ml wody
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzącej wody.
Galaretkę rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.
MA==