Kuchnia

ciasta

Domowe żelki - Przepis

Żelki z soku owocowego

Składniki:

100ml dowolnego soku owocowego
6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
1- 2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru (mniej lub więcej do smaku)

Sposób przygotowania:

Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać sokiem owocowym i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
Gdy żelatyna napęcznieje, dodać sok z cytryny i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z syropu owocowego

Składniki:

50ml syropu owocowego
50ml wody
6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
1- 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną wodą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści. W drugim garnuszku podgrzać syrop z sokiem z cytryny. Gorący syrop połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki herbaciane

Składniki:

100ml zaparzonej czarnej herbaty
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)

Sposób przygotowania:

Herbatę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną herbatą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki colowe

Składniki:

100ml odgazowanej coca- coli
1 łyżka cukru
6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)

Sposób przygotowania:

Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać odgazowaną coca- colą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z galaretki

Składniki:

1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku
100ml wody

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzącej wody.
Galaretkę rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation