Kuchnia

ciasta

Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Białka ubić, dodać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać powoli mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Przelać do blachy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 175*C (grzałka góra-dół).

Poncz
Szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej

Krem I
krem karpatka (polecam Delecta w 5 minut)
mleko (wg opakowania)
ew. masło (wg opakowania)
Krem przyrządzić według przepisu na opakowaniu.

Krem II
250 g margaryny lub masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 niepełne szkl. mleka w proszku + 2 łyżki
2 łyżki kakao
paczka okrągłych biszkoptów ok 250g
Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku (2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. Masa będzie dość płynna, ale trzeba szybko oblewać nią wierzch, bo szybko tężeje.

Składanie ciasta:
Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować.
Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch.
Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie jak na zdjęciu.
Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty.
Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation