Kuchnia

przetwory

Pasta z opieniek na zimę
Składniki:
1 kg opieniek ( po obgotowaniu ), 1 duża cebula, 2 łyżki przyprawy Vegeta,
2 łyżki cukru, 2 łyżki mielonej słodkiej papryki, 2 łyżki octu, 20 dag koncentratu pomidorowego, ¾ szklanki oleju, pieprz do smaku, 4 ziarna pieprzu angielskiego,
3 liście laurowe, 1 łyżka suszonego koperku ( niekoniecznie ).
Ugotowane grzyby mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o średnich oczkach. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy zmielone grzyby, wrzucamy przyprawy i dusimy 15 minut, często mieszając. Gorącą pastę przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy 30 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation