Kuchnia

przetwory

1. Sałatka do obiadu z ogórkiem:
-2kg ogórków gruntowych
-1/2kg marchewki
-8-10 małych cebulek
-po pół czerwonej i żółtej papryki
-2 ząbki czosnku
-1 szklanka cukru kryształu
-1 szklanka oleju
-3/4 szklanki octu 10%
-2 płaskie łyżki soli
-pół łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób wykonania:
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Cebulki kroimy na ćwiartki, paprykę (ja zdjęłam skórkę
z papryki) kroimy w paseczki, marchewkę obieramy i
ocieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek kroimy
w cienkie plasterki. Warzywa mieszamy dodajemy ocet,
olej, cukier sól i pieprz dokładnie mieszamy i odstawiamy
wszystko na minimum 2 godziny. Po tym czasie sałatkę
przekładamy do prędzej wypatrzonych i osuszonych słoików
szczelnie zakręcamy wstawiamy do garnka z wodą (woda
musi sięgać do 3/4 wysokości słoika) Pasteryzujemy przez
20 minut.

2. Cukinia "a la ananas"
-1,5 kg cukini
-3 szklanki wody
-2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
-1 opakowanie cukru waniliowego
-4 gożdziki
-2 szklanki cukru
Sposób wykonania:
Cukinię obieramy, pozbawiamy miękkiego środka z
pestkami, następnie kroimy w niewielką kostkę. wodę
zagotować z kwaskiem cytrynowym zalać nią cukinię
i odstawić w chłodne miejsce na 1 dzień. Następnego
dnia zlać zalewę dodać do niej cukier, cukier waniliowy
i goździki, zagotować. Do wrzącej zalewy wrzucić cukinię
i gotować około 5 minut. Gotową cukinię z zalewą
przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków
szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10 minut.

3.Buraczki do obiadu
-2kg czerwonych buraczków
-ok 4-6 łyżek cukru
-2-3 łyżki octu 10%
Sposób wykonania:
Buraczki gotujemy do miękkości, ocieramy na tarce
o drobnych oczkach, dodajemy ocet i cukier do smaku.
Buraczki przekładamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy
i pasteryzujemy przez około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation