DIY - zrób to sam

xd

1/2 kg cielęcej wątróbki
1 łyżka mąki
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki, najlepiej węgierskiej
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 łyżka musztardy, np. kozackiej
majeranek
1 cytryna
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania
Etapy przygotowania

1
Wątróbkę myjemy, osuszamy i kroimy na 4 plastry. Mąkę mieszamy z papryką i dodajemy 3/4 łyżeczki soli. W tak przyprawionej mące obtaczamy plastry wątróbki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na dużej patelni i obsmażamy wątróbkę wraz z posiekaną cebulką na dość silnym ogniu do zrumienienia.
2
Wlewamy śmietanę wymieszaną z musztardą i dodajemy szczyptę majeranku. Gotujemy chwilę na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz – ewentualnie – solą i pieprzem. Wątróbkę podajemy bardzo gorącą, posypaną siekaną natką. Najlepiej - w towarzystwie purée ziemniaczanego lub małych kładzionych kluseczek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation