Kuchnia

CIASTA

MINI SERNICZKI Z RABARBAREM



Doskonałe kremowe mini serniczki podane z “konfiturą” rabarbarowo-truskawkową to deser, który polubią wszyscy :)


Składniki: (12 sztuk)
650 g sera na sernik*
100 g cukru brzozowego (tutaj i tutaj przeczytaj więcej na temat cukru i jego zamienników)
2 duże jajka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka esencji waniliowej
forma na muffinki + papilotki

*Uwaga: Do upieczenia serniczków można wykorzystać tylko mielony ser albo wymieszać go z serkiem mascarpone lub ricotta, a nawet naturalnym twarożkiem Philadelphia/Twój smak. U mnie było to 500 g twarogu President + 150 g mascarpone.

konfitura:
300 g (4-5 łodyg) rabarbaru
100 g truskawek (opcjonalnie; bardziej dla koloru niż dla smaku)
2-3 łyżki cukru brzozowego

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.

Ser zmiksować z cukrem brzozowym oraz esencją waniliową. Dodać mąkę, a następnie po jednym jajku i dokładnie wymieszać mikserem. Masę serową rozłożyć równomiernie do wszystkich 12 foremek.

Wstawić do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie kolejne 20 minut w temperaturze 120 stopni.
Wyjąć, ostudzić i wstawić do lodówki.

Uwaga:
Serniczki w czasie pieczenia rosną, mogą nawet odrobinę popękać. Natomiast po wyjęciu opadają. “Ten typ tak ma” :)

Jeśli chcemy aby gotowe serniczki miały kremowo-sernikową konsystencję należy przestrzegać czasu pieczenia! Upieczone właściwie serniczki sprawiają “na pierwszy rzut oka” wrażenie “niedopieczonych”, ale tak właśnie ma być. Po schłodzeniu będą idealnie kremowe, a nie sucho-gumowate :)

W czasie gdy serniczki się pieką przygotować konfiturę rabarbarowo-truskawkową. Łodygi rabarbaru pokroić na 1-2 cm kawałki, a truskawki na połówki/ćwiartki. Ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym, posypać cukrem i wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut w temperaturze 180-190 stopni.

Mocno schłodzone serniczki podawać z gorącą lub zimną konfiturą rabarbarową.

Uwaga:
Serniczki po wystudzeniu są bardzo wilgotne. W związku z tym papilotki robią się zupełnie mokre… Podając deser można albo wyjąć serniczki z papierków, albo wstawić je w dodatkowe papilotki ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation