Kuchnia

zupy

Zupa zimowa
Składniki:

1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku
2 szalotki
kawałek świeżego imbiru (ok. 2,5cm)
pęczek szczypioru
2 średnie pietruszki (lub pasternak)
3 ziemniaki
1 jabłko lub gruszka
puszka białej fasoli
1 łyżeczka koperku
1 łyżeczka estragonu
180ml białego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki tymianku
3 szkl. bulionu warzywnego
1/4 szkl. napoju sojowego (lub innego roślinnego)
sól, świeżo zmielony pieprz
starty burak do ozdoby

Podsmażamy na oleju posiekany czosnek, szalotki, szczypiorek i starty imbir, ok. 5 min. powinno wystarczyć. Następnie dodajemy fasolę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i jabłko, koperek i estragon, dusimy kolejne 5 minut. Zalewamy winem, dodajemy tymianek i dusimy na dużym ogniu cały czas mieszając aż połowa wina odparuje. Dodajemy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy dalej, aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy garnek z ognia i miksujemy zupę blenderem. Na koniec dodajemy jeszcze napój sojowy (ja użyłam tym razem gryczanego) i mieszamy. Zupę podajemy przybraną startym burakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation