Kuchnia

zupy

Zupa kalafiorowa z serem Cheddar

Składniki:

^ 2 łyżki extra-virgin oliwa z oliwek
^ 2 pory
^ jedna średnia główka kalafiora (posiekanego)
^ 2,5 szkl. chudego mleka
^ 2 szkl. wody
^ liść laurowy
^ sól
^ pieprz
^ 1,5 szkl. startego sera cheddar
^ 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu, a następnie posiekanego pora i podsmaż do momentu aż zmięknie. Dodaj pokrojonego kalafiora, 2 szklanki mleka, wodę, liść laurowy, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Ciągle mieszając. Tymczasem pozostałe 1/2 szkl. mleka i mąkę połącz trzepaczką w małej misce, a następnie gdy kalafior zmięknie dodaj to do zupy. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając aż zupa nieco zgęstnieje. Zdejmij na chwilę garnek z gazu, wyjmij liść laurowy i blenderem zmiksuj zupę na krem. Następnie dodaj sok z cytryny i ser cheddar ( zostawiając nieco do posypania na talerzu ). Postaw znów zupę na palnik i na małym ogniu, ciągle mieszaj aż ser się rozpuści.
Z podanych składników wychodzi 6 porcji.

Wartości odżywcze: (dla 1 porcji)

Kaloryczność: 270
Białko: 19g
Węglowodany: 13g
Tłuszcze: 16g

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation