Kuchnia

desery

biały michałek - ciasto z cukierkami typu "michałki"


Składniki: (z podanych składników wychodzą dwie porcje ciasta na foremkę o średnicy 20 cm – drugą można zamrozić lub zrobić większą porcję kremu :))

- 300 g mąki

- 200 g miękkiego masła

- 1 żółtko

- 100 g cukru

- 2 łyżki śmietany 12%

Dodatkowo:

- 150 ml kremówki

- 12 Białych Michałków

- dżem porzeczkowy




Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy do otrzymania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia (jeśli ktoś się bardzo śpieszy można nie chłodzić ciasta, ale wówczas wałkowanie jest nieco trudniejsze…). Po godzinie wyjmujemy, wałkujemy na około 5 mm i wykładamy ciastem formę do tarty. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni (do zarumienienia).

Ostudzony spód smarujemy dżemem.

Kremówkę ubijamy na sztywno. Michałki drobno kroimy. Połowę dodajemy do masy i wykładamy masę na dżem. Pozostałymi Michałkami dekorujemy wierzch. Schładzamy. Najlepiej smakuje następnego dnia :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation