Kuchnia

ZUPA NA STÓŁ

Chłodnik z botwinki z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem

- 400g kefiru
- 200g jogurtu naturalnego
- 2 pęczki botwinki
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek koperku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz
*opcjonalnie: 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego

Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, siekamy i gotujemy w szklance wody z dodatkiem soli, cukru oraz koncentratu bulionu warzywnego. Małe buraczki oczyszczamy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę. Ogórka kroimy w pół, pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki i kroimy w kosteczkę. Koperek drobno siekamy. W dużej misce kefir wraz z jogurtem łączymy ze sobą i dodajemy 2 łyżki ugotowanej botwinki. Następnie dodajemy resztę botwiny, czosnek, rzodkiewki, ogórka i 2/3 koperku. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Schładzamy. Ugotowane jajko dzielimy na ćwiartki. Na talerzu umieszczamy 1-2 ćwiartki jajka, zalewamy zupą i dekorujemy posiekanym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation