Kuchnia

cuisine

3bit

350 g herbatników,
1 puszka masy krówkowej (400 g),
2 budynie śmietankowe,
2 szklanki mleka,
2,5 łyżki cukru,
150 g miękkiego masła,
0,5 l śmietanki kremówki,
2 śmietan-fixy,
3 łyżki cukru pudru,
100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej)

Dno blaszki (wym. 25 x 35 cm, można użyć mniejszej, ciasto będzie wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia. Odłożyć 1 czubatą łyżkę masy krówkowej, resztę rozpuścić w rondelku na małym ogniu, (to ułatwi rozsmarowanie masy) uważając, aby się nie przypalić. 1/2 szklanki mleka wymieszać z budyniem i cukrem. Pozostałe mleko lekko podgrzać, dodać budyń wymieszany z mlekiem, zagotować i mieszać, aż bardzo zgęstnieje. Dobrze wystudzić. Masło utrzeć, dodaać budyń, pozostawioną wcześniej łyżkę masy krówkowej, dokładnie zmiksować.
Blaszkę wyłożyć warstwą herbatników. Pokryć ją rozpuszczoną masą krówkową, ułożyć kolejną warstwę herbatników i lekko docisnąć. Dodać budyń, równomiernie rozprowadzić, przykryć herbatnikami, docisnąć. Ubitą ze śmietan-fixem i cukrem pudrem kremówkę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać startą czekoladą. Odstawić na całą noc do lodówki (herbatniki muszą zmięknąć).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation