Kuchnia

Przepisy

Jabłka w cieście - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Składniki na 8-10 sztuk:
2 duże papierówki
1 jajko
1/4 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder wymieszany z cynamonem
olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką. Dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z odrobiną proszku do pieczenia, łączymy ubijając trzepaczką, aż utworzy się gładkie ciasto o konsystencji gęstej. Jabłka myjemy, wycieramy i kroimy w ok. 1 cm plastry. Specjalną łyżeczką do wydrążania usuwamy gniazda nasienne. Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni. Każdy krążek jabłka maczamy w przygotowanym cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone krążki jabłek osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy jabłka cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Jabłka w cieście podajemy na ciepło jako deser lub na podwieczorek, dla dzieci będą doskonałym daniem obiadowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation