Kuchnia

Tygryskowe słodkośći

CZEKOLADA NA GORĄCO

SKŁADNIKI

2 - 4 PORCJE
400 ml mleka
50 ml wody
200 ml śmietanki kremówki 30% (płynnej z kartonika)*
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
100 g gorzkiej czekolady
* możliwa jest też wersja "light" - zamiast śmietanki kremówki dajemy więcej mleka.

PRZYGOTOWANIE

Do rondelka wlać mleko, wodę i śmietankę kremówkę, dodać cukier z wanilią i mieszając podgrzać prawie do zagotowania. Stopniowo dodawać po kosteczce czekoladę cały czas energicznie mieszając. Zagotować i jeszcze chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i przez chwilę miksować mikserem jeśli czekolada nie jest jeszcze gładka i kremowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation