Kuchnia

Tygryskowe słodkośći

Krówkowy sernik malinowy.

Spód brownie:
* 80 g gorzkiej czekolady
* 65 g miękkiego masła
* 50 g cukru
* 45 g mąki
* 1 jajko

Masa serowa:

* 800 g sera na serniki
* 1 puszka masy krówkowej (ja użyłam truflowej)
* 4 jajka
* 3 łyżki gęstej śmietany 18%
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 4 łyżki cukru pudru
* 350 - 400 g malin

Dodatkowo:


* 500 ml kremówki 36%
* 2 pełne łyżki cukru pudru
* 2 fixy do śmietany (zagęstniki)
* maliny do dekoracji

Czekoladę z masłem i cukrem topimy w kąpieli wodnej a następnie przestudzoną do temperatury pokojowej miksujemy z jajkiem i mąką do chwili połączenia się składników. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy w 180 stopniach 10 minut. Podpieczony spód odstawiamy do wystygnięcia na około 10 minut.

Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do miski i miksujemy około minuty (do połączenia się składników) a następnie wylewamy na spód brownie. Na wierzch wysypujemy maliny.

Sernik wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i 70 minut. Upieczony sernik studzimy a następnie wykładamy na wierzch śmietanę ubitą z cukrem i zagęstnikami. Sernik chłodzimy w lodówce całą noc a przed podaniem dekorujemy go malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation