Kuchnia

nalewka pigwowa

Domowy likier a'la Baileys (dla dorosłych)

przepyszny likier, który smakiem bardzo przypomina znany Baileys.
Smakuje trochę krówkowo, z wyraźną nuta kawy, nie za słodki, jednak bardziej umili babski wieczór, niż oglądanie meczu piłkarskiego. No chyba że niektóre panie lubią pooglądać, jak przystojni faceci biegają za piłką...
Wracając do tematu:) Można likierek przechowywać do 2 miesięcy w ciemnym chłodnym miejscu. Ale chyba aż tyle nie wytrzyma(m) :))

Składniki (na 1 litr likieru i kieliszeczek na spróbowanie):
350ml dobrej whisky
200 ml śmietanki kremówki (lub mleka skondensowanego niesłodzonego)
1 puszka (400g) mleka skondensowanego słodzonego
50ml mocnego espresso (lub 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej 50 ml wody)

Mleko słodzone ugotować: zalać wodą w garnku, żeby puszka była całkowicie zanurzona w wodzie, gotować 2 godziny, dolewając wody od czasu do czasu. Ugotowane mleko (masę krówkową) ostudzić, dopiero potem otworzyć puszkę. Masę zmiksować krótko z kawą, do połączenia składników i żeby nie było grudek. dodać śmietankę, wymieszać łyżką, wlać whisky, wymieszać, przelać do butelki i schować na 3 dni, żeby smaki się przegryzły. Przechowywać w chłodnym miejscu (nie koniecznie w lodówce).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation