Kuchnia

kuchnia

Zapiekane naleśniki z serem i truskawkami

Składniki 6 sztuk (po 481 kcal)

Naleśniki:
- 115 g mąki pszennej np. tortowej
- 2 duże jajka
- 300 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 30 g roztopionego masła

Nadzienie:
- 250 g sera*
- 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 4 łyżki dżemu truskawkowego

Dodatki:
- 2 łyżki masła
- 50 g płatków migdałów
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- szklanka pokrojonych truskawek
- miód lub syrop klonowy

Przygotowanie:
Przygotować ciasto na naleśniki: do miski przesiać mąkę, dodać jajka, mleko, cukier, sól oraz roztopione masło. Zmiksować na jednolite ciasto, przykryć i odstawić na około 30 minut. Przed smażeniem ponownie zmiksować. Usmażyć 6 naleśników.
Przygotować nadzienie: ser wymieszać z budyniem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i jajkiem.
Nadzienie rozłożyć po równo na każdego naleśnika (po ok. 2 - 3), miejscami łyżeczką wyłożyć dżem, złożyć w trójkąty. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Formę żaroodporną posmarować masłem, ułożyć naleśniki, posmarować je miękkim masłem lub obłożyć wiórkami masła, posypać płatkami migdałów.
Wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie miejscami wyłożyć śmietanę wymieszaną z cukrem i piec jeszcze przez ok. 5 minut.
Wyjąć z piekarnika, posypać pokrojonymi truskawkami i polać miodem lub syropem klonowym.

Wskazówki * zmielonego twarogu / serka śmietankowego / ricotty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation