Kuchnia

mięsa

Gołąbki wigilijne z kurkami i ryżem - MojeGotowanie.pl - Przepisy - ObiadyObgotowane liście kapusty 6 szt
ugotowany ryż 1 saszetka
grzyby kurki lub inne 3 szklanki(dałam mrożone)
jajka 2 szt
sól
pieprz
cebula 1 szt
posiekana natka pietruszki 3 łyżki
Bułka tarta 1 łyżka
olej 2 łyżki
Sos:
trochę podsmażonych kurek z cebulą (zostawiłam z farszu)
kostka grzybowa 1szt
marchewka ugotowana 1/4 szt
sól
pieprz cytrynowy
mąka 1 łyżka
woda 2 szklanki

Bardzo smaczne gołąbki wigilijne,polecam.



Etapy przygotowania

Z obgotowanych liści kapusty ściąć gruby nerw,ugotować ryż w saszetce,obgotować 5 min marchewkę.

Kurki lub grzyby wrzucić na patelnię,podsmażyć z cebulką15 min aż wyparuje z nich woda,posiekać na desce dużym nożem,dodać ryż sól,pieprz,jajko,bułkę taro ,wyrobić ręką farsz.

Nadziewać liście zwijać jak normalne gołąbki,ułożyć ścisło w garnku,dodać kostkę grzybową ,pozostałe przesmażone grzyby, pokrojoną marchewkę,zalać wodą ,gotować 40 min na małym ogniu,aż liście kapusty będą miękkie.

Gotowe gołąbki wyjąć na półmisek,mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody,żeby nie było grudek ,wlać do sosu,zagotować aż zgęstnieje,doprawić pieprzem cytrynowym,polać gołąbki na talerzu.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation