Kuchnia

Na wytrawnie - kluchy, pierogi, naleśniki

Placki ziemniaczane po mistrzowsku z sosem pieczarkowym

Składniki:
około kilograma ziemniaków mączystych,
1 jajko
2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
1 cebula
olej do smażenia
Składniki na sos:

około 2-3 garści małych pieczarek pokrojonych w grube plastry
1 duże opakowanie śmietany 18%
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
pietruszka do dekoracji lub na koniec bezpośrednio do sosu
Pokrojone pieczarki wrzucam na rozgrzane masło i duszę, dodając po około 5 minutach czosnek. Sokiem, który wypłynął z pieczarek hartujemy śmietanę ze szczyptą soli (ja roztrzepałam dokładnie drewnianą rózgą, aby się nie zważyła, bo często mi się to zdarza) i wlewamy do pieczarek, mieszamy dokładnie. Gdy sos jest zbyt gęsty dodajemy przegotowanej wody (jeśli będzie zbyt rzadki możemy zagęścić mąką, ale po kilku minutach śmietana sama się zredukuje). Przyprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie pietruszką. Obrane i umyte ziemniaki i cebulę trzemy na drobnych oczkach (ja używam do tego szatkownicy). Mieszamy z jajkiem, solą i pieprzem (opcjonalnie można dodać majeranek). Smażymy na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Placki polewamy sosem, posypujemy pietruszką i podaje w towarzystwie pomidora z cebulą i jogurtem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation