Kuchnia

Food.

Hiszpańskie churros

40 dag mąki
10 dag masła
2 szklanki wody
szczypta soli
6 jajek
olej do smażenia
cukier puder


Zagotowujemy wodę z masłem. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę z solą i szybko, energicznie mieszamy. Ja mieszałam ciasto drewnianą łyżką. Początkowo miałam obawy czy nie porobią się grudki ale ciasto wyrabia się bardzo dobrze, po kilku minutach mieszania robi się z niego gęsta, zwarta i elastyczna kula. Odstawiamy na chwilę żeby lekko przestygło. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników. W tym momencie spotkałam się również z kilkoma wersjami odnośnie tego, co należy dalej zrobić z ciastem. Niektórzy smażą ciasteczka od razu, inni zalecają odstawić na godzinę, kilka godzin lub całą noc. Myślę, że każda opcja jest dobra. Ja przygotowywałam ciasto późnym wieczorem i zrezygnowałam ze smażenia tego samego dnia więc wstawiłam ciasto do lodówki na dolną półkę na całą noc. Smażyłam rano następnego dnia. Należy rozgrzać dobrze olej, najlepiej w płaskim dużym rondlu/garnku/głębokiej patelni. Ciasto nakładamy do strzykawki cukierniczej lub rękawa z końcówką gwiazdką. Wyciskamy do oleju długie paseczki odcinając nożem ciasto od końcówki. W czasie smażenia przewracamy na drugą stronę by zarumieniły się równomiernie. Posypujemy obficie cukrem pudrem lub podajemy z płynną czekoladą, sosem toffi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation