Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pikantne flaczki drobiowe z borowikami i suszonymi pomidorami

Kaloryczność: 540

Czas przygotowania: 45 min

Składniki:

- 1 cebula
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 marchew
- 1 seler
- 100 g ugotowanych i pokrojonych borowików
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g podudzi kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 50 g suszonych pomidorów
- papryka ostra
- pieprz czarny mielony
- sól
- świeży tymianek
- łyżka masła

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone podudzia z kurczaka pokroić w paski, usmażyć na oliwie zalać bulionem i zagotować. Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmażyć na maśle wraz z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawić ostrą papryką, a następnie dodać do wywaru. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz otartym tymiankiem. Pod koniec gotowania flaki zabielić śmietaną. Podawać ze świeżym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation