Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pasztet fasolowo-jaglany ze śliwką
Składniki na ogromną keksówkę lub dwie małe


•5 szklanek namoczonej i ugotowanej białej fasoli
•ok. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (czyli szklanka suchej ugotowana w dwóch szklankach wody po opłukaniu i sparzeniu)
•6 ziaren ziela angielskiego
•3 liście laurowe
•4 średnie czerwone cebulki
•1/2 małego pora
•2 średnie jabłka
•500g pieczarek
•1 i 1/2 łyżeczki kolendry lub pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki lubczyku, 1 i 1/2 łyżeczki cząbru, sól, pieprz
•15 łyżek bułki tartej lub innego zagęstnika (np. mielonych płatków owsianych, jaglanych, gryczanych)
•25 suszonych śliwek
•1/4 szklanki oleju + sporo do smażenia
•pestki słonecznika na wierzch

Fasolę i kaszę jaglaną mielimy w maszynce do mielenia.

Na patelni rozgrzewamy sporo oleju. Cebulę kroimy w kostkę, a por w krążki, wrzucamy na patelnię razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Mieszamy i szklimy na zmniejszonym gazie. Po paru minutach dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Mieszamy. Dusimy tak długo, aż wszystkie warzywa i owoce będą miękkie, a płyn w większości odparuje. Wyławiamy przyprawy i mielimy wszystko w maszynce do mielenia.

Do masy dodajemy przyprawy ziołowe, sól i pieprz. Zagniatamy, dodając bułkę tartą i olej. Formę smarujemy olejem i wypełniamy ją masą do połowy. Układamy śliwki w rzędzie wzdłuż foremki, po czym wykładamy resztę masy i wyrównujemy powierzchnię wytłuszczonymi dłońmi. Posypujemy wierzch pestkami słonecznika i wciskamy je w masę. Pieczemy pasztet w 180 stopniach przez 1 h 15 min, najlepiej w termoobiegu. Na ostatnie 10 minut można zwiększyć temperaturę do 200 stopni i opiekanie od góry.

Pasztet kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Najlepszy jest po nocnym leżakowaniu w lodówce.

Szpinakowa Wróżka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation