Kuchnia

deser

szweckie ciasto migdałowe .Przygotowanie migdałowej bezy Beza stanowi podstawę do przygotowania szwedzkiego ciasta migdałowego. Na początku musimy nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Na blaszce układamy sto gram płatków migdałowych i pieczemy na złoty kolor. Gdy migdały podpieką się wykładamy je z piekarnika i czekamy, aż ostygną. Następnie wyjmujemy z lodówki cztery jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo pół szklanki cukru i zmielone migdały. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na gładką masę. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną bezę dzielimy na dwie równe części. Każdą część rozsmarowujemy na blaszce. Najlepiej gdyby ciasto miało kształt koła. Możemy też upiec spody w tortownicy. Oba krążki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez dwadzieścia minut. Po upieczeniu natychmiast zsuwamy papier z ciastem z blachy. Każdą blachę posypujemy łyżką cukru. Tak przygotowane szwedzkie ciasto migdałowe umieszczamy na wysypanym cukrze (należy je wywrócić do góry nogami) i ściągamy z dolnej warstwy papier do pieczenia. Czekamy aż ostygnie. Masa jajeczna Cztery żółtka, pół szklanki cukru i sto mililitrów słodkiej śmietanki wkładamy do garnka. Naczynie stawiamy na kuchence i podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu. Pamiętajmy o tym, że nie wolno nam dopuścić do tego, aby masa się zagotowała. W czasie ogrzewania masę należy cały czas ubijać mikserem przez dziesięć minut. Po tym czasie powinna ona stać się gęsta, puszysta i kremowa. Następnie zestawiamy garnek z ognia i wstawiamy go do pojemnika z zimną wodą, na przykład do zlewu. Studzimy dalej ubijając mikserem. Masło ucieramy na gładką masę. Musimy wcześniej wyjąć je z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Do utartego masła dodajemy stopniowo zimny krem jajeczny. Wszystko należy bardzo dokładnie wymieszać. Gotową masę wstawiamy do lodówki na około jedną godzinę. Po tym czasie jest ona gotowa i możemy nią przekładać nasze szwedzkie ciasto migdałowe. Zabiegi końcowe Jeden krążek ciasta układamy na talerzu bądź paterze. Następnie rozsmarowujemy na nim połowę masy jajecznej. Posypujemy mielonymi migdałami. Przykrywamy drugim krążkiem bezy. Resztę masy przekładamy na wierzch i dekorujemy nią górę i boki tortu. Całość posypujemy lekko zrumienionymi płatkami migdałowymi. Gotowe szwedzkie ciasto migdałowe wkładamy do lodówki na pięć godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy mocno schłodzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation