Kuchnia

ciasta

KRUCHE RURKI Z KREMEM KARPATKOWYM

SKŁADNIKI NA 20 rurek długości 9cm
ok. 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
125g miękkiej margaryny KASIA
5 płaskich łyżek śmietany 18%
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KARPATKOWY:
1,5 szklanki mleka 3,2 %
6 łyżek cukru
60g margaryny KASIA
1 opakowanie cukru waniliowego 16g
2 łyżki mąki pszennej tortowej
2 całe jajka

Przygotowanie:
CIASTO NA RURKI:
Wszystkie składniki szybko zagnieść.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć
do zamrażarki na ok. 30 minut.
Blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować
na grubość 1mm i wykroić 1,3 cm paski.
Rurki natłuścić, nawijać paski zaczynając
od węższej strony do szerszej.
Jeden bok obtoczyć w cukrze.
Układać na dużej blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
przez około 15 minut. Wystudzić.
KREM KARPATKOWY:
Zagotować 1 szklankę mleka z cukrami i margaryną.
Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąka.
Następnie wlać do gotującego się mleka.
Gotować przez około 2 minuty, energicznie mieszając
aby nie było grudek i aby masa się nie przypaliła.
Wystudzić.
Wystudzoną masę przełożyć do szprycy z długą końcówką.
Wystudzone rurki nadziewać masą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation