Kuchnia

jedzonko

Zupa z marchwi i pomarańczy

750 ml bulionu warzywnego
5 marchewek
2 pomarańcze
2 szalotki
2 cm imbiru
1 łyżka oleju rzepakowego
świeża pietruszka
sól i pieprz

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do garnka wlać olej, dodać marchewkę i smażyć 2 min. Dodać imbir, szalotkę oraz skórkę z 1 pomarańczy. Wymieszać. Zalać bulionem warzywnym i gotować 15 min. Kiedy marchewka będzie miękka całość zblendować. Dodać sok z pomarańczy, doprawić solą, pieprzem oraz posypać natka pietruszki. Zupa najlepiej smakuje mocno schłodzona z kawałkami świeżej marchewki i selera naciowego. Pomarańczę można zastąpić ananasem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation