Kuchnia

nalewki

Ekspresowa nalewka pomarańczowa

10 soczystych pomarańczy
0,5 litra wódki
laska waniliowa
kawałek kory cynamonowej
6 goździków
20 dag cukru
Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć. Z 7 pomarańczy zetrzeć skórkę, ze wszystkich wycisnąć sok. Do garnka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier oraz przyprawy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 10-15 minut.
Następnie do ciepłego soku wlać wódkę i odstawić do wystudzenia. Zimną nalewkę dwukrotnie przecedzić przez sito, a następnie przelać do słoja, dodać laskę waniliową i korę cynamonową (z gotowania), zakręcić i odstawić na 5 dni. Codziennie wstrząsać słojem. Po upływie 5 dniu przefiltrować nalewkę przez gazę i rozlać do butelek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation