Kuchnia

nalewki

Sangria na czerwonym winie

Składniki:

butelka czerwonego wina (merlot, sauvignon noir, tempranillo)

20 ml likieru triple sec

pomarańcza

cytryna

jabłko

gruszka (może być jeszcze brzoskwinia i banan, jeśli lubimy "na bogato")

cukier

lód

alkohol, Sangria szklanka fanty lub mirindy (a jeśli tego nie znosimy - sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny - w objętości szklanki)

Do dużego dzbanka wrzucamy owoce: cytrusy kroimy w grube plastry i każdy plaster na 4 części, jabłka w kostkę. Zasypujemy cukrem (ok. 1 łyżki stołowej) i zalewamy triple sec. Wstawiamy na godzinę do lodówki Owoce zalewamy schłodzonym winem i napojem gazowanym.

Całość dopełniamy lodem i znowu wstawiamy do lodówki na godzinę.



Choć sama nazwa (sangre po hiszpańsku znaczy krew) sugeruje, że sangria powinna być zawsze czerwona, robi się ją często także z białego wina i wtedy nazywa się sangria blanco
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation