Kuchnia

DANIA GŁÓWNE

Krucha tarta z porami i boczkiem


Delikatne i kruche ciasto wypełnione apetycznym nadzieniem. Boczek i pory to świetne połączenie, a jeśli jeszcze do tego dodamy masę serowo-jajeczną to stworzymy wspaniałe danie!

Składniki:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
1 niepełna łyżeczka śmietany 18%
szczypta soli
Nadzienie tarty
2 duże pory (białe i jasnozielone części)
200 g śmietany 18%
3 jajka
100 g ulubionego sera lub mieszanki serów (np. parmezan, mozzarella, gouda)
200 g boczku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przepis
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać zimne masło i posiekać. Następnie dodać żółtko, śmietanę, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki, na co najmniej 30 minut.



Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, aż się zarumieni.

Pora pokroić w talarki, posypać solą i podsmażyć na maśle do miękkości.

Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać starty na drobnej tarce ser, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Ciasto wyjąć z lodówki, Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty. Nadmiar ciasta przyciąć. Można też kroić ciasto na plasterki, wyklejać nimi wnętrze formy i ugnieść, aby wyrównać grubość. Nakłuć tartę widelcem. Podpiec ciasto przez przez 12-14 minut (aż się lekko zarumieni).

Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone pory i boczek, zalać masą z serowo-jajeczną. Piec przez około 25-30 minut, aż masa się zetnie i delikatnie zarumieni. Czekamy aż tarta nieco przestygnie i stężeje - łatwiej będzie ją kroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation