Kuchnia

czekolada i inne słodkości

MangoPapaja: Granola z syropem klonowym i orzechami

Składniki (na jeden duży słój granoli):

2 i 1/;2 szklanki płatków owsianych
100 ml syropu klonowego
1 łyżka miodu
1/3 szklanki wrzątku
1 łyżka nasion chia
3/4 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki migdałów
1/3 szklanki orzechów nerkowca
10-11 daktyli
1/3 szklanki babki płesznik
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej

Wszystkie orzechy i daktyle siekamy. W misce mieszamy płatki, posiekane orzechy i daktyle, babkę płesznik, nasiona chia, wrzątek i syrop klonowy, miód oraz przyprawy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Granolę pieczemy 45 minut i mieszamy co 10 minut, tak by się nie przypaliła. Studzimy i przekładamy do słoja.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation