Kuchnia

czekolada i inne słodkości

Kuchenne wspomnienia:

Granola kakaowa z orzechami i sezamem
Składniki:

• 150 ml soku jabłkowego
• 2 łyżki oleju
• łyżeczka ekstraktu waniliowego
• pół szklanki drobnego brązowego cukru trzcinowego (+5 łyżeczek do posypania na blaszce)
• 300 gramów płatków owsianych
• 100 gramów otrębów
• 100 gramów orzechów laskowych
• 50 gramów kakao
• 60 gramów sezamu
• 70 gramów płatków migdałów

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Do rondelka wlewamy sok jabłkowy, dwie łyżki oleju, ekstrakt waniliowy oraz wsypujemy cukier. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru. W misce mieszamy składniki suche - płatki owsiane, otręby, orzechy laskowe, migdały, sezam i kakao. Mieszankę zalewamy masą z rondelka i wszystko dobrze mieszamy. Rozprowadzamy na blaszce i posypujemy lekko cukrem. Wkładamy do piekarnika na 45 min. mieszając co 15 minut. Na ostatnie 5 minut włączamy funkcję grill. Wyciągamy z piekarnika, czekamy do przestudzenia i zamykamy w pojemniku. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation