Kuchnia

SAŁATKI

tarzynkowo: Racuszki z jabłkami mojej babci.
Racuszki z jabłkami

składniki:

3 duże jajka (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
1 szklanka mleka
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
2 duże lub 3 średnie, kwaskowate jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Jajka umyć. Rozdzielić żółtka i białka. Do żółtek dodać cukier, sól i trochę więcej niż połowę mleka. Wsypywać mąkę mieszając trzepaczką rózgową. Gdy nie będzie już grudek, dolać resztę mleka i dokładnie rozmieszać. Odstawić.
Jabłka umyć, obrać. Usunąć gniazda nasienne. Najlepiej takim ustrojstwem do usuwania ich ze środka bez rozcinania owocu. Jabłka pokroić na plastry o grubości mniej więcej 1/2 cm.
Ubić sztywną pianę z białek. Wymieszać z odstawionym ciastem. Rozgrzać patelnię, wlać do niej 2-3 łyżki oleju. Wrzucać kawałki jabłka do ciasta, obtaczać je w nim i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Uważać, żeby się nie przypaliły. Odkładać na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypywać cukrem pudrem. Zajadać ze smakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation