Kuchnia

ciasta i desery

Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą

Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm )

Spód:

440 g herbatników tpu Petit Beurre ( 2 opakowania )
120 g masła


Masa serowa:

750 g sera sernikowego ( z wiadereczka )
200 g białej czekolady
2 pełne łyżeczki żelatyny
200 ml śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

2 galaretki ( malinowe lub owoce leśne )
250-300 g malin



Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować.
Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczone, lekko ostygnięte masło - połączyć składniki.


Tak powstałą masę, przełożyć do wyłożonej folią spożywczą tortownicy. Mocno ugnieść, żeby powstał zwarty spód.

Białą czekoladę połamać. Przełożyć do miseczki i umieścić miskę nad gotującą się wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - pozostawić do napęcznienia. Kiedy żelatyna napęcznieje, naczynie wstawić do gorącej wody i poczekać, aż żelatyna się rozpuści.

Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostygniętą, ale płynną czekoladę - zmiksować. Dodać płynną żelatynę - dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać ubitą śmietankę - delikatnie wymieszać i wyłożyć masę serową na spód herbatnikowy. Wstawić do lodówki.

Na lekko stężałym serniku ułożyć maliny.

Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch sernika. Chłodzić w lodówce min. 5 godzin, najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation