Kuchnia
ciasta i desery
ciasto z musem czekoladowym i nutellą
CIASTO Z MUSEM CZEKOLADOWYM I NUTELLĄ
Ktoś chętny na bardzo słodkie, niesamowicie czekoladowe, odrobinę alkoholowe i niewyobrażalnie pyszne ciasto?
Z podanych proporcji wychodzi duża blacha wysokiego ciasta, ale jest to jedno z tych ciast, które pomimo swojej słodyczy znikają w tempie ekspresowym. Proponuję Wam upiec biszkopt dzień wcześniej, łatwiej będzie Wam go przekroić i nie będziecie mieć wrażenia, że ciasto robi się bardzo długo :)
Biszkopt:
* 3/4 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 5 jajek
* 3 łyżeczki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
* 1 litr kremówki 36%
* 2 gorzkie czekolady
* 1 mleczna czekolada
Wierzch:
* 300 ml kremówki
* 1 łyżeczka cukru pudru
* 2 łyżeczki kakao
Do przełożenia:
* 1 średni słoiczek Nutelli
Poncz:
* 100 ml likieru czekoladowego (lub 50 ml wódki)
* 100 ml ciepłej wody
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier oraz żółtka. Mieszamy na najwyższych obrotach miksera. Mąkę łączymy z kakao i powoli dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy na wolniejszych obrotach do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczoną blachę o wymiarach 25x40 cm. Pieczemy ok 30 minut sprawdzając patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (a najlepiej upiec go dzień wcześniej)
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę (litr) ubijamy na sztywno i powoli dodajemy ostudzaną - ale wciąż płynną - czekoladę. Mieszamy na wolnych obrotach do chwili połączenia się. Nie można dodać ciepłej czekolady, ponieważ śmietana się zważy i nie będzie się już nadawać do masy. Masę wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki, aby odrobinę stężała.
Biszkopt przecinamy na pół. Z wody i alkoholu przygotowujemy poncz i najlepiej do zwilżenia biszkoptu użyć buteleczki z atomizerem (można kupić zwykły spryskiwacz np do kwiatków, wyparzyć i stosować do ponczowania ciast). Wówczas ciasto jest jednakowo naponczowane i zajmuje to znacznie mniej czasu. Naponczowany spód smarujemy połową Nutelli a następnie nanosimy na niego masę śmietanową.
Drugi biszkopt ponczujemy i również przykrywamy Nutellą. Najlepiej zrobić to przed położeniem biszkoptu na masie.
Ubijamy pozostałą kremówkę (300 ml) i kiedy jest już sztywna dodajemy cukier puder. Kremówkę nanosimy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na ok godzinę, a następnie wierzch ciasta posypujemy kakao.
Ciasto wychodzi dość wysokie (za sprawą sporej ilości masy). Możecie zmniejszyć ilość masy o połowę (wówczas na 500 ml śmietany dajcie 1 gorzką i pół mlecznej czekolady). Ciasto najlepsze jest na drugi dzień :)
Smacznego :)
MA==