Kuchnia

YUMMY!

POMIDORY FASZEROWANE TUŃCZYKIEM

Składniki:
4 duże pomidory
1 puszka tuńczyka w oleju
3 jajka
½ zielonego ogórka
½ pęczka szczypiorku
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Wykonanie:
Pomidory umyć, odkroić górę pomidora wydrążyć miąższ. Do środka pomidora nasypać trochę soli i odwrócić pomidory do góry dnem, żeby wyciekł sok. Wydrążony miąższ z pomidorów przełożyć na sito, żeby odciekł.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i drobno pokroić.
Ogórka umyć, obrać i drobno pokroić.
Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem.
Tuńczyka, jajka, ogórka, wydrążony miąższ z pomidorów, szczypior i bazylię przełożyć do miski, dodać majonez, sól, pieprz i wymieszać. Tak przygotowaną sałatką napełniać wydrążone pomidory.
Na wierzch każdego pomidora położyć odciętą wcześniej część. Tak przygotowane pomidory od razu podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation