Inne

CIASTA

400 g dyni
2 marchewki
350 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru trzcinowego
łyżka cynamonu
szczypta soli
jajko
130 ml mleka
130 ml oleju
dodatkowo:
100 g bakalii
olej do wysmarowania folii

okroić dynię w plastry, marchewkę przekroić wzdłuż na pół.
Warzywa ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec do miękkości, ok. 30 minut.
Następnie wyjąć, ostudzić, obrać dynię i marchew ze skóry, zblendować na puree.
Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól.
W drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko i olej.
Do suchych składników dodać marchewkę z dynią oraz masę mleczno-jajeczną.
Wymieszać łyżką, tak by składniki się połączyły. Ciasta nie należy mieszać długo i dokładnie, powinno pozostać lekko grudkowate.
Formę na muffiny wysmarować olejem, nałożyć ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 40 minut.
Muffiny smakują doskonale same, albo ozdobione czapą bitej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation