Inne

CIASTA

Przekładaniec z makiem i kremem kawowym
(inspiracja - http://www.coolinarika.com/recept/milka-kocke-s-makom/)

Składniki na blachę o wymiarach 20x30cm

Biszkopt z makiem
(wszystkie składniki x 2)
3 białka jaj
3 łyżki cukru
50 g zmielonego maku
1 łyżka mąki
1 łyżka rumu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biały biszkopt
3 białka jaj
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki oleju
1 łyżka rumu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
700 ml mleka
200 g białej czekolady
100 g cukru
6 żółtek
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
5 łyżeczek żelatyny
250 ml śmietany
1 opakowanie zagęstnika do śmietany
1 łyżeczka cukru pudru


Do dekoracji
mielony mak
bita śmietana
czekoladowe serduszka

Na ciasto: ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać zmielony mak i delikatnie połączyć z pianą. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do piany. Na koniec dodać rum i wymieszać ponownie krótko. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C - nie powinno się przurumienić! W ten sam sposób upiec jeszcze jeden biszkopt z makiem i jeden biały.

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Kawę zalać szklanką gorącego mleka. Ubić żółtka z cukrem. Dodać budyń, mąkę, roztopioną czekoladę i rozpuszczoną kawę. Wszystko wymieszać. Wlać pozostałe mleko. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do zgęstnienia – nie gotować. Przykryć krem folią i zostawić do schłodzenia.

Ubić na sztywno śmietanę z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Odłożyć jedną łyżkę do dekoracji, resztę połączyć z zimnym kremem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Krem Podzielić na 3 równe części i posmarować nim blaty biszkoptowe. Złożyć w następujący sposób : makowy na spód i wierzch, biały w środku. Posypać po wierzchu makiem. Udekorować bitą śmietaną i czekoladowymi serduszkami. Schłodzić przez noc w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation