Kuchnia

kuchnia

Wybory Kulinarnego Bloga Roku 2012
Składniki
Focaccia
Mąka pszenna 1,5 szkl.
Oliwki zielone 70 g
Drożdże 40 g
Mleko 175 ml
Oliwa z oliwek 20 ml
Masło czosnkowe Lurpak 1 łyżka
Sól 1 łyżeczka
Świeże figi (mogą być suszone) 3 szt.
Kapary 2 łyżeczki
Cynamon 0,5 łyżeczki
Rozmaryn 1 łyżeczka
Grubo mielony pieprz kolorowy wg uznania

Jak przygotować

Focaccia to rodzaj pieczywa będącego podstawą do pizzy. Można ją przyrządzić na setki sposobów. Każdy region Włoch specjalizuje się w innym rodzaju. Ja postanowiłem zrobić focaccię z figami, bo jest łatwa, pyszna i… wygląda zjawiskowo. W Sylwestra możemy pokroić ją w małe kawałeczki a każdy będzie mógł delektować się nią w każdej chwili.

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka. Kiedy zaczną pracować dodać mąkę, sól i resztę mleka, następnie wyrobić na elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.

Oliwki kroimy w kawałki (3 kawałki z 1 oliwki) i dodajemy do ciasta razem z oliwą z oliwek i masłem czosnkowym Lurpak. Wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Możemy podsypać odrobiną mąki. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Figi kroimy w 8 kawałków. Jeśli mamy suszone, musimy je wcześniej namoczyć na około 10 minut we wrzątku. Miód mieszamy z cynamonem, rozmarynem i pieprzem, dodajemy do niego figi. Pozostawiamy owoce w miodzie na 5 minut, po czym układamy je na cieście lekko dociskając. Posypujemy opłukanymi w zimnej wodzie kaparami, rozmarynem, pieprzem i solą. Odstawiamy na 40-50 minut do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C i dopiekamy 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation