Kuchnia

Przepisy

Piegus - pomysł na niewykorzystane białka
Składniki:

szklanka białek
szklanka mąki
szklanka cukru
szklanka maku
roztopiona i ostudzona margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego lub rumowego

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Margarynę roztapiamy w rondelku lub kroimy w kostkę i rozpuszczamy na małej mocy w mikrofalówce (ja kiedyś użyłam dużej mocy i wsadziłam całą – wybuchła, czyszczenia co nie miara…) i odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, mak, cukier, proszek i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy na sztywno pianę z białek. Do suchych składników wlewamy ostudzoną margarynę – ponownie mieszamy. Dodajemy 1/3 piany z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Potem dodajemy po łyżce pozostałej piany delikatnie mieszając. Na koniec wlewamy 3-4 krople aromatu. Smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą małą tortownicę lub keksówkę. Wlewamy ciasto i pieczemy 35-45 minut. Gotowe ciasto możemy polać polewą lub lukrem.

Różowy lukier: ok. 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka przegotowanej wody, 1 łyżka syropu z malin lub granata – wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. Gdy lukier będzie za gęsty dodać więcej wody, a gdy za rzadki więcej cukru pudru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation