Kuchnia

Przepisy

Jak zrobić ciasto kubeczkowe ze śliwkami i czekoladą?
Składniki:

1 kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (220 g)
1 1/2 kubeczka cukru
1 kubeczek oleju
3 jaja
3 kubeczki mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 – 3 łyżeczki cynamonu
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady (lub groszków czekoladowych)

Dodatkowo:

400 – 500 g śliwek (wydrylowanych)
cukier puder

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC. Prostokątną formę o wymiarach ok. 33 x 23 cm wysmarować masłem.

Należy pamiętać, aby wszystkie składniki zajmowały w kubeczku tyle samo miejsca co jogurt.

Do jednej miski przesiać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon) oraz posiekaną dość grubo gorzką czekoladę – całość wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka, jogurt, cukier, olej – wymieszać. Płynne składniki mieszać widelcem lub trzepaczką rózgową. Tego ciasta nie trzeba ani ubijać, ani mocno ucierać, podobnie jak ciasto na muffiny, wystarczy połączyć wszystkie składniki.
Masę jajeczna wymieszać z suchymi składnikami.

Ciasto, które jest dość płynne, przełożyć do formy. Na wierzchu układać pokrojone na ćwiartki śliwki.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 – 55 minut, do tzw. "suchego patyczka". Jeśli ciasto będzie się zbytnio rumienić można przykryć je folią aluminiową.
Ciasto śliwkowe z czekoladą przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation