Kuchnia

pycha

DIETETYCZNA FIT PIZZA Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki na ciasto (2 pizze o średnicy 22 cm):

pół szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży lub 12 g świeżych
szczypta cukru
1 łyżka oleju
pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*
pół szklanki mąki żytniej
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka soli
Składniki na pizze:
przecier pomidorowy
świeża bazylia
cukinii
kilka pomidorków koktajlowych
kiełki cieciorki i soczewicy
wędzona pierś kurczaka
ser feta light
świeża rukola
sól i pieprz

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj drożdże, 50 ml wody i szczyptę cukru. Odstaw na 10 min aż drożdże zaczną reagować. 2. Dodaj olej, resztkę wody, mąkę żytnią, pełnoziarnistą, płatki owsiane i sól. Ciasto wyrabiaj około 10 min na blacie podsypanym mąką żytnią lub otrębami. 3. Miskę posmaruj odrobiną oleju i włóż do niej ciasto również natłuszczając je delikatnie z każdej strony. Przykryj lniana ściereczką i odstaw do podwojenia swojej objętości w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. 4. Kiedy ciasto urośnie uderz w nie pięścią aby pozbyć się nagromadzonego powietrza. Podziel na pół i z każdej połówki rozwałkuj dwa placki o grubości ok 0.5 cm 5. Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj przecierem pomidorowym doprawionym świeżą bazylią, solą i pieprzem. 6. Następnie wyłóż cienkie plasterki cukinii, pomidorki koktajlowe, kurczaka, kiełki i kawałki sera feta. Całość posól i popieprz 7. Tak przygotowane pizze piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 C z funkcją grzania góra-dół przez około 10 -1 15 min. 8. Przed podaniem nałóż garść świeżej rukoli.
RADA: jeżeli zostało Ci za dużo ciasta możesz je zamrozić będziesz miał gotowe ciasto na inną okazję:) ** jeśli chcesz możesz zamienić mąkę pełnoziarnistą i żytnią oraz płatki owsiane na 1 szklanki zwykłej mąki pszennej wtedy uzyskasz klasyczną pizzę na cienkim cieście.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation