Kuchnia

pycha

Sałatka z kurczakiem na ostro (2 porcje);

Składniki:
1/2 głowy sałaty rzymskiej
1 spora cukinia
2 średnie marchewki
1 duży filet z kurczaka (pojedynczy)
4 łyżki ostrego sosu paprykowego (jeśli go nie masz, użyj sproszkowanej ostrej papryki, soli i oliwy)
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić w kostkę (na jeden kęs, ale nie musi być bardzo drobno), obsmażyć na patelni skropionej oliwą. Kiedy przestanie być różowy, dodać ostry sos paprykowy, dusić kolejne 5 minut, aż sos lekko odparuje i pokryje kawałki kurczaka. Uwaga: jeśli nie masz tego sosu, od razu posyp kawałki kurczaka solą i ostrą papryką, a potem smaż.
W międzyczasie pokroić sałatę w paski, a cukinie i marchewkę w cienkie słupki – polecam do tego szatkownicę do krojenia julienne. Jeśli nie masz takiego narzędzia, możesz zetrzeć warzywa na tarce o grubych oczkach – to nie będzie to samo, ale ręczne krojenie ich w cienkie słupki zajmie za dużo czasu. Zmiksować majonez, jogurt, sok z cytryny, musztardę, doprawić solą i pieprzem.
Rozłożyć warzywa i sałatę na talerzach, polać powstałym sosem. Na to rozłożyć po połowie kurczaka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation