Kuchnia

przetwory stwory

Dynia marynowana z goździkami, cynamonem i estragonem


dynia dojrzała średnia 1 szt.
ocet 6% 3/4 szklanki
cukier 5 łyżeczek
sól 1 łyżeczka
woda 2,5 szklanki
goździki
cynamon w lasce
estragon


Przygotowanie:

Dynię umyć, obrać z twardej skóry i luźnego miąższu, usunąć pestki, pokroić w kostkę o grubości 1cm x 1cm, wrzucić do wrzącej wody na ok 3-5 minut. Osączyć na sicie i wystudzić.

Przełożyć do czystych słoików i przygotować zalewę z wody, cukru, soli i przypraw według smaku. Zalewę zagotować i gorącą zalewać ułożoną w słoikach dynię. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować ok.15 minut.
Źródło/autor przepisu: Przepisy śląskie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation