Kuchnia

przetwory stwory

Dżem z moreli i lawendy z dodatkiem Sake

SKŁADNIKI
Przepis własny
150g cukru
150ml wody
700g dojrzałych moreli
1 bardzo dojrzały banan (opcjonalnie)
4 łyżki cukru z lawendą
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 2 cytryn
1 łyżka suszonej lawendy
180 ml wódki Sake (lub dowolnej białej wódki)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W dużym rondlu o grubym dnie zrobiłam syrop z wody i cukru.
Dodałam morele, rozgniecionego banana, cukier z lawendą, skórkę i sok z cytryny oraz suszoną lawendę.
Całość gotowałam na dużej mocy palinka, aż dżem nabrał odpowiedniej konsystencji.
Pod koniec dodałam Sake i gotowałam jeszcze chwilkę.
Gotowy dżem przełożyłam do gorących słoików, mocno zakręciłam, postawiłam na zakrętkach i poczekałam, aż wystygną.
Schowałam do spiżarki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation