Kuchnia

Przepisy

PLACUSZKI Z KONFITURĄ MALINOWĄ

Składniki:

1,5 szkl mąki
2 duże jajka
1 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanki świeżych lub mrożonych malin
cukier, sól
masło klarowane

Przygotowanie:

Maliny krótko smażymy z połową lub 1/3 szklanki cukru, w zależności od tego, jak słodkie konfitury lubimy. Możemy je przetrzeć przez sito, nie jest to jednak konieczne. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli, dodajemy do nich mleko, łyżkę cukru, dwie łyżeczki cukru waniliowego i dokładnie mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Masa powinna być dość gęsta. Jeżeli wydaje się zbyt rzadka, dodajemy po łyżce mąki, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Smażymy na rozgrzanym maśle ż placki się zarumienią. Odsączamy na ręczniku papierowym, układamy na talerzu i polewamy konfiturą malinową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation