Kuchnia

Obiadowo i nie tylko

tortilla de patatas... (kuchnia hiszpańska)

Cebula 1
Jajka 4
Mleko 1 łyzka
oliwa
sól, pieprz
ząbek czosnku
średnie ziemniaki 2
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulę, i czosnek; wyjmujemy na ręcznik papierowy. Dolewamy oleju i wrzucamy ziemniaki, solimy, smażymy na złoty kolor. Ubijamy na sztywno białka, wciąż ubijając dodajemy po jednym żółtku i łyżkę mleka. Do jaj dodajemy ziemniaki i cebulę, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Przelewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię, smażymy na maluteńkim ogniu. Potrząsamy patelnią tak aby tortilla nie przykleiła się. Kiedy się zetnie należny przewrócić na drugą stronę, delikatnie nożem oddzielamy od krawędzi patelni następnie zdejmujemy tortille najlepiej duży talerz położyć na patelni i jednym ruchem ją odwrócić. Jeżeli patelnia zrobiła się sucha, dodajemy łyżkę oliwy, rozgrzewamy ją, kładziemy tortillę drugą stroną tą nie przysmażoną. I smażymy na małym ogniu około 2 minut. Jak ktoś lubi przyrumienioną to musi poczekać dłużnej. Gotową przekładamy na talerz, ale tak by się nie połamała, kroimy jak ciasto i zajadamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation