Kuchnia

dania obiadowe

600 g ziemniaków
3 jajka
1 cebula, obierz i drobno posiekaj
oliwa i masło dosmażenia, sporo
sól, czarny pieprz
suszona zielona pietruszka
125 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów)
garść startego drobno parmezanu lub innego sera
Przygotowanie

rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C
gdy osiągnie on temperaturę, odczekaj około 30 min, aby ciepło rozeszło się po nim równomiernie, w międzyczasie przyszykuj zapiekankę
ugotuj ziemniaki w mundurkach , ostudź, obierz i pokrój na plasterki
ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i pokrój w małą kostkę
rozgrzej na patelni oliwę i masło (całkiem sporo, gdyż później wykorzystasz aromatyzowany tłuszcz do zapiekanki)
dodaj cebulę, szczyptę soli i smaż ok. 15 min. na małym ogniu (cebula zeszkli się wcześniej, ale jej dłuższe smażenie sprawi, że stanie się bardzo aromatyczna - nie pozwól, żeby zbrązowiała)
natłuść naczynie żaroodporne oliwą
ułóż składniki warstwami, jak na zdjęciach poniżej
całość zalej śmietaną i wstaw do piekarnika na 30 minut
po tym czasie wyjmij zapiekankę, posyp startym serem i wstaw jeszcze na ok. 10 minut, aż ser roztopi się i delikatnie zarumieni
gotową zapiekankę wyjmij i odstaw na ok. 15 min, aby delikatnie zastygła
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation