Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Ciasto Kubuś
Czas: ok. 30 minut
Ilość porcji: forma 20 x 27-30 cm, ja robię zazwyczaj w formie 21×27 (jak na foto) lub większej 22×30 wtedy jest ciut niższe
Składniki
biszkopt
3 jajka
niepełna szklanka mąki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 łyżki oleju
masa kubusiowa:
ok. 900 ml soku kubuś, pysio itp.
2 budynie waniliowe
200 g masła
masa śmietanowa:
400 g śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
polewa czekoladowa i wierzch:
125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki wrzątku
paczka herbatników ok. 150 g
Moje porady
ciasto możecie zrobić w wersji bez pieczenia – biszkopt zastąpcie kupnymi biszkoptami (ok. 200 g)
Krok 1.
Zaczynam od biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywną pianę, do żółtek dodaję cukier i kręcę na kogel. Potem dodaję mąkę, olej, cukier z wanilią i pianę i delikatnie łączę.
Krok 2.
Ciasto wykładam do blaszki prostokątnej ok. 20 cm x 25-30. Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 17-20 minut, czas zależy od blaszki, w większej krócej :) najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Krok 3.
Masa kubusiowa. Przygotowuję budyń podobnie, jak zwykły, ale zamiast mleka jest tu sok. Czyli część soku podgrzewam a w pozostałej części rozpuszczam dwa budynie, dodaję do gorącego soku i podgrzewam aż do uzyskania gęstego budyniu.
Przestudzony budyń miksuję z masłem w temp. pokojowej na krem.
Taki krem kładę na biszkopt i chowam do lodówki na ok. 15 minut.
Krok 4.
W tym czasie zabieram się za śmietanę. Kremówkę razem z cukrem kręcę na krem. Na koniec wlewam rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę.
Krok 5.
Śmietanę wykładam na warstwę kubusiową, a na wierzch kładę herbatniki.
Krok 6.
Teraz polewa. Roztapiam masło lub margarynę, dodaję cukier puder, mieszam do zagrzania i momentu aż cukier się rozpuści.
Wtedy dodaję kakao i mieszam a na koniec rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mieszam i taką polewą smaruję herbatniki. Żelatyna zapewnia polewie elastyczność, więc nic się nie będzie kruszyć i będzie łatwo kroić.
Całe ciasto wstawiam do lodówki na noc by się zmacerowało :) smacznego.
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