Kuchnia

zapiekanki

Makaron zapiekany z kurczakiem w sosie mascarpone
Składniki:
300g makaronu penne
1/2 kg piersi z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych
2 cebule
2 ząbki czosnku
20 dag tartego żółtego sera
serek mascarpone (250 g)
trzy łyżki oliwy
odrobina oleju
sól
pieprz
bazylia
papryka

Wykonanie:
Filety z kurczaka opłukać, osususzyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju, przyprawiając solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i przygotować sos w następujący sposób. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pomidory razem z zalewą, czosnek przecisnięty przez praskę, paprykę w proszku, sól, pieprz, bazylię i chwilę podusić. Na końcu wymieszać wszystko z serkiem mascarpone.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać na durszlaku zimną wodą i przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego wcześniej tłuszczem. Wymieszać razem z kurczakiem i zalać sosem. Wierzch posypać startym żółtym serem.
Wstawić na ok. 30 minut do piekarnika w temp. ok. 180 st.C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation