Kuchnia

przepisy

Kasza gryczana z warzywami w curry

Składniki (2 porcje):
- 100 g kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 marchew
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek pora (ok. 80 g)
- 1-2 czubate łyżeczki przyprawy curry
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
- pół szklanki wody
- ewentualnie natka pietruszki do posypania
- kilka kropli oleju/masło klarowane


Wypłucz kaszę, następnie gotuj ją pod przykryciem (nie rozgotuj, ponieważ będzie się jeszcze chwilę dusiła z warzywami). Kasza palona potrzebuje kilku minut, niepalona trochę więcej.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, pora natomiast w półksiężyce. Wrzuć je na patelnie z kilkoma kroplami oleju. Po chwili dodaj posiekany czosnek, curry, cynamon, sól i pieprz.

Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchew, zalej wodą i duś pod przykryciem aż marchew LEKKO zmięknie (nie powinna być zbyt rozgotowana- raczej lekko chrupiąca).

Dodaj drobno pokrojone papryki i ugotowaną kaszę, duś jeszcze ok. minutę, góra dwie. Najlepiej, żeby warzywa pozostały lekko twarde.

Posyp ulubionymi ziołami przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation